Friday, 4 May 2012

K.A.W.A.N S.E.J.A.T.IMasih mengenai kawan...

Saya pasti tentu setiap daripada kita mempunyai kawan. Kalau tidak kawan karib, kawan biasa-biasa. Ini adalah naluri manusia. Kita diciptakan untuk saling bersosial dan berkomunikasi sesama sendiri. Cuba bayangkan hidup ini tanpa sesiapa untuk kita bercakap dan bermain? Tentu sunyi sepi, bukan.

Ada pula yang menghadapi masalah dalam mencari kawan dan hubungan itu sendiri. Kadang-kadang apabila kita berbuat baik kepada kawan, tidak pernah langsung diendahkan dan dihargai. Ada pula yang menikam dari belakang. Harapkan pagar, pagar makan padi. Kawan jenis ini tidak berkualiti.

Semua orang ada kawan. Semua orang juga boleh menjadi kawan. Namun, bolehkah kita menjadi seorang kawan yang baik? Seorang kawan yang membantu kawannya yang lain tatkala dalam kesusahan.

Ada orang kata, kawan yang baik adalah yang meneman disaat tawa dan tangis. Benar sama sekali. Itu adalah kawan yang sejati. Itu adalah sahabat. Orang boleh kita harapkan dalam apa jua keadaan. Teman tempat untuk meluahkan segala perasaan , isi hati yang terpendam dalam ruang yang tersembunyi.

Setiap daripada kita boleh menjadi kawan sejati. Bukn kawan rapat, tetapi kawan yang sejati. Berkualiti. Namun sudah tentunya tidak semua orang yang memilih perkara sedemikian. Bila kawan ditimpa kesusahan , masing-masing hilangkan diri. Bila kawan tidak sealiran , tidak mahu bersantai bersama dan rasa malas hendak berbicara.

Bukanlah susah menjadi kawan sejati. Kawan yang berkualiti dan ikhlas di dalam perhubungan tersebut. Mari kita renungkan diri..

Adakah anda seorang kawan sejati??


:m: ReNuNg2 & FikIR2kaN LaH..:m:

Baca..Komen..Kalau Suka .. LIKE jer :)

0 Comment Lerrr:

Post a Comment

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Komen Anda Disini.
.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...